As regular CFZ-watchers will know, for some time Corinna has been doing a column for Animals & Men and a regular segment on On The Track... particularly about out-of-place birds and rare vagrants. There seem to be more and more bird stories from all over the world hitting the news these days so, to make room for them all - and to give them all equal and worthy coverage - she has set up this new blog to cover all things feathery and Fortean.
Showing posts with label lesser black-backed gull. Show all posts
Showing posts with label lesser black-backed gull. Show all posts

Thursday, 1 August 2019

I WOULD SQUAWK 500 MILES – Britain’s fastest seagull travelled more than 500 miles in just seven days

It was identified from a ring number

by SWNS

Experts have hailed Britain’s fastest seagull – that travelled more than 500 miles from Britain to Spain in just seven days.

The lesser black-backed gull flew to Ares Beach in A Coruna in the super-quick time – because it knows there is food there, bird boffins say.

It was initially ringed in 2016 on Burhou Island in the Channel Islands and was seen there again during recording on 17 July this year.

But just a week later the same bird was spotted on Ares Beach, A Coruna, Spain – 520 miles away.

It was identified from a photograph which showed the ring number on its leg, which traced it back to the island.

The Alderney Bird Observatory warden John Horton said it was very unusual for a bird to fly so far so fast.

He said: “It could be wind direction. It could have known there was a safe place with plenty to eat so it just headed straight there.

“They have stop-off points along their migration.”

Mr Horton said lesser black-backed gulls come to Alderney over the summer to breed on Burhou Island and have been recorded to migrate as far as Morocco in North Africa.

“They start breeding in the early summer, the experienced birds that have bred early or the failed breeders may start migrating now, he added.

“They’ll go to places they’ve been going to for generations and where they know they’ll find food and safety for the winter months.”

He said ringing the birds means ringers can track where they overwinter and what areas they use – important for ensuring that all parts of their migration route are known and conserved.

He added: “The gull-ringing programme has been operating in Alderney for 15 years to help build up a picture of the populations.”

This year, a team of ringers from Alderney, Guernsey and Jersey visited Burhou Island on 15 July to ring another 150 chicks.

The team rings between 150 and 200 new birds every year, spending around three hours on the island to get as much done as possible without causing too much disturbance.

They also take field observations of the adult birds, noting the ring number on their legs, without catching them.

Birds ringed in Alderney from as far back as 2008 have been seen in other parts of the world.

As well as ringing to know where the gulls travel, it indicates how many birds are stopping in Alderney and whether that number has changed over the years.

The breeding community of lesser black-backed gulls in Alderney is about 400 birds.

This year was such a good year for the species in Alderney that this was the first year the bird has been recorded as nesting on mainland Alderney as well as Burhou.

“It’s a good sign that they are increasing into a larger area,” said Mr Horton.



Friday, 3 February 2017

Gull decline on Scottish island linked to decline in fishing discards


Date: February 1, 2017
Source: Taylor & Francis Group


The research, published in the British Trust for Ornithology (BTO) journal Bird Study, looked at the breeding populations of three species of large gull; Herring Gull, Great Black-backed Gull and Lesser Black-backed Gull on the Hebridean island of Canna, and the relationship between these gull populations and the fall in the quantity of fish landed in the nearby harbour of Mallaig.

Between 1985 and 2000 an annual average of 13,726 tonnes of fish was landed in Mallaig. However, between 2007 and 2014 this had fallen to 4,456 tonnes. This has apparently had a profound effect on the Canna gull population. The number of breeding pairs of Herring Gulls peaked at 1,525 in 1988, Great Black-backed Gulls reached 90 pairs around the same time and the highest number of Lesser Black-backed Gulls was recorded at 63 pairs.

At the latest count around 130 pairs of gulls bred on Canna in total, comprising of up to 95 pairs of Herring Gulls, 18 pairs of Great Black-backed Gulls and 13 pairs of Lesser Black-backed Gulls. This population decline has also been associated with low breeding success, with only a small number of chicks successfully fledging in more recent years.

Simon Foster, lead author on the paper, said "The Canna seabird study is one of the longest running annual studies in the world. It is an enormous privilege to be part of the team of highly skilled, dedicated volunteers who have been collecting the data for over 48 years. This has allowed us to track the changing fortunes of seabirds. The gull data are interesting -- if you look over a short time period you can see large changes, however over a longer period and using anecdotal information from the 1930s it becomes apparent that Canna gulls may be returning to more normal, albeit lower levels."