As regular CFZ-watchers will know, for some time Corinna has been doing a column for Animals & Men and a regular segment on On The Track... particularly about out-of-place birds and rare vagrants. There seem to be more and more bird stories from all over the world hitting the news these days so, to make room for them all - and to give them all equal and worthy coverage - she has set up this new blog to cover all things feathery and Fortean.
Showing posts with label orange-fronted parakeets. Show all posts
Showing posts with label orange-fronted parakeets. Show all posts

Sunday, 28 July 2019

Best breeding season for decades almost doubles rare orange-fronted parakeet numbers

Jul 17 2019

JOHN KIRK-ANDERSON/STUFF

Conservation Minister Eugenie Sage talks about the success of the breeding of kākāriki karaka/orange-fronted parakeet.

The beech mast has been blamed for an explosion of predators but finally it has brought some good news – a sharp rise in the number of New Zealand's rarest mainland forest bird, the orange-fronted parakeet/kākāriki karaka.

Conservation Minister Eugenie Sage said at Peacock Springs Wildlife Park in Christchurch on Wednesday morning that 151 chicks had been born in the wild so far this season.

That potentially doubled the current population to about 300.

"This year's epic breeding provides a much-needed boost to the kākāriki karaka population. It is great news that this year there are more than three times the number of nests compared to previous years," Sage said.

The Department of Conservation (DOC) works with Ngāi Tahu in leading orange-fronted parakeet recovery, including providing predator control in their mainland habitats, running captive breeding programmes and maintaining pest-free island populations.

Wednesday, 17 January 2018

This bird is as threatened as the black robin, but few New Zealanders know it

The orange-fronted parakeet is classified as nationally critical. Between 150 and 200 breeding adults remain.



They're as threatened as the black robin, and more at risk of extinction than any kiwi – but very few people know what the orange-fronted parakeet is. GED CANN looks at this forgotten species.

Once upon a time they were so numerous their feathers would be used to stuff pillows, and residents would shoot them off the roof of Canterbury Museum. Now there are only 150-200 adult orange-fronted parakeet left.

The beech masts which once fuelled this boom-and-bust species now encourage the rats and stoats that prey on them, which has led to DOC's prediction that the population will decline by up to 70 per cent within 10 years, or three generations, whichever is longest.

Continued

Thursday, 27 December 2012

Critically endangered parakeets back from the brink on predator free island


New Zealand's Kakariki thriving on safe havens
December 2012. The critically endangered orange-fronted parakeets are thriving at Maud Island in the Marlborough Sounds, a new study has found.

A base population of 11 has jumped to nearly 100 since the birds were moved to the predator-free sanctuary five years ago. However, there are still less than 1000 birds worldwide.

11 birds moved to Maud Island in 2007
The study, by Dr Luis Ortiz-Catedral and Professor Dianne Brunton from Massey University's Institute of Natural Sciences, investigated what happened after 11 captive-bred Malherbe's parakeets (Cyanoramphus malherbi) or kākāriki karaka weremoved to Maud Island in 2007.

Critically Endangered
A native New Zealand bird, the orange-fronted parakeets are listed as critically endangered on Red List of Threatened Species by the International Union for Conservation of Nature (IUCN). In 2004 it was estimated there were between 300 and 500 Malherbe's parakeets left in the world.

In December 2005, captive-bred birds were moved to Chalky Island in Fiordland, and in 2007 transported to Maud Island began. Further populations were moved to Tuhua Island in December 2009 and Blumine Island in 2011 and this year.

With funding from the Department of Conservation, Forest & Bird and the Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund, Dr Ortiz-Catedral surveyed the Maud Island birds. He used a simple methodology based on sightings and estimated their survival during the study period, known as "mark-resighting".

Secretive
Due to the secretive nature of New Zealand parakeets, this methodology had not been used before. However, on Maud Island the tameness of parakeets allowed for detailed, repeated observations of the birds in their new habitat. Dr Ortiz-Catedral says after success with the parakeets, this method could be applied to similar species in other island populations in New Zealand and around the world.

High reproduction rates
Since March 2007, regular surveys were conducted on Maud Island to record juveniles hatched on site and others released on the island. Within two years, Dr Ortiz-Catedral estimates the population increased from 11 to a maximum of 97 birds, due to the high reproductive potential of the species, and the absence of introduced mammalian predators.
"The evidence from this study suggests translocating captive-bred birds to sanctuaries like Maud Island, which are free of invasive predators, is an effective management method for increasing the global population size of the species," he says. "It is hoped this will eventually downgrade its IUCN threat category."

Dr Brunton says the study is an excellent starting point for further monitoring programmes for other parakeets managed through translocation, and proves such a managed conservation programme is effective.

Orange-fronted parakeets remain one of the least known forest birds in New Zealand due to their rarity, and the ambiguity of their status as a separate species.

Dr Ortiz-Catedral hopes that this study will promote awareness of the species.